Amazonların gerçek mi yoksa bir mitten mi ibaret olduğu oldukça tartışmalı bir konudur. Son zamanlarda yapılan arkeolojik kazılar, Amazonların var olduğunu adeta kanıtlar niteliktedir oysa. Fakat birçok bilim insanı bunun gerçek olamayacağını ileri sürerken diğer bir kesim ise amazonların var olduğunu düşünmektedir.
Amazon Kelimesinin Kökeni
Antik yunan ataerkil toplumun inandığı ve Yunan tarihçi Hellanicus’un ortaya attığı bir iddiaya göre; amazon kelimesi meme anlamına gelen mazon kelimesinden türemiştir. Bu doğrultuda a-mazon memesiz anlamına gelmekteydi. Hellanicus, Amazonların yay gerebilmek için göğüslerinden bir tanesini kestiklerini ileri sürmüştür. Dönemin Yunanlar’ı ve hiçbir antik sanatçı bu fikri kabul etmediler ve sanatlarından da gördüğümüz üzere yaptıkları amazon tasvirlerinin hiç biri memesiz değildir. Fakat yine de günümüzde bu teori, en çok kabul gören teoridir.
Amazon kelimesinin Farsça bir kelime olan ve savaşçılar anlamına gelen ha-mazandan türediğini söyleyenlerde vardır.
Sarmatlar(İskit erkeği ve amazon kadını birleşimi olduğu söyleniyor) için ise Amazonlar sauros kökünden türetilen a-massein yani yaklaşılamaz kadındır. “Çünkü onlar, kertenkele suyu ile bebeklerini beslerler.”
Kısacası Amazonlar, her kültürde bir aykırılığa işaret ederler. Bu durumda Amazonları, aykırılıkla ilişkilendirmek mümkündür. Her toplumda bazı insanlar bu durumu sevmiştir, bazıları da korkunun yanında saygı duymuştur diyebiliriz.
Amazonlar Gerçekten Var Mı?
Genellikle çoğu yunan mitlerinde duymuşuzdur Amazonları. Amazonlar mitolojiye göre savaşçı kadınlardan oluşan bir ırktı. Onları yöneten bir kraliçelerinin olmasının yanı sıra; kendi kanunlarını yapar, yiyecek-barınma gibi gereksinimlerini kendi yöntemlerini kullanarak karşılarlardı. Yunan mitolojisine göre Amazonlar, Karadeniz çevresinde ve ötesinde ki topraklarda yaşayan vahşi savaşçılardı. Ve Antik Yunanlar Amazonları bu alışılagelmemiş özelliklerinden dolayı barbar olarak nitelendirmişlerdir.
Dede Korkut hikayelerinden Alp Kızları ile ilişkilendirdiğimiz Amazonların Azerbaycan’da yaşadıkları da iddialardan biridir.
Amazonlar mitolojik bir ırk olarak kabul edilmelerine karşın, bu ırkın gerçek temelleri de olabilir tabi ki. Özellikle yapılan arkeolojik kazılar esnasında İskitlere ait bulunan kalıntılar, bu ihtimalin üzerinde durulmasını sağlıyor. Ata binen, yay geren ve mızrak atan gerçek Amazonların İskit bölgesinde yaşadığını çıkarabiliriz bu arkeolojik kazılardan. Öyle ki İskit kadınlarının da erkekler gibi savaşçı kimlikleri bulunmaktadır. İskit kadınları ve Amazonlar arasında olan bu benzerliklere ne kadar tesadüf diyebiliriz?
Amazonomakhia
Amazonomakhia, Amazonların sanat eserlerinde tasvir edilmesidir. Antik yunan sanatçıların eserlerinde Amazonları tasvir etmesi o dönemde son derece popülerdi. Yunan sanatçılar, Amazonları ata binmelerinden tutun çeşitli silahlar kullanıp kahramanca dövüşüp ölmelerine kadar sayısız kere kullanmışlardır eserlerinde…